Biostimularea
Biostimularea este tratamentul prin care energia luminii, emisa de LASER, produce un raspuns biologic.
Cum functioneaza biostimularea?
La nivel celular, metabolismul creste, stimuland cresterea de ATP (combustibilului celular), respectiv imbunatateste respiratia celulara; favorizeaza sinteza de colagen; favorizeaza drenajul limfatic pentru a reduce edemul; are efect antiinflamator prin scaderea sintezei de histamina si creste productia locala de endorfine. Aceasta crestere a metabolismului local normalizeaza functionarea celulara si produce vindecare tisulara.
In ce cazuri poate fi folosita biostimularea?
Herpes oral
Acesta este un motiv des intalnit pentru anularea programarilor la medicul stomatolog. Insa, pentru pacientii nostri, el poate reprezenta motivul programarii, intrucat aplicarea LASER-ului pe veziculele herpetice ajuta la scaderea in intensitate a durerii caracteristice si vindecarea se face in cateva zile.
Este important ca acest tratament sa fie instaurat in stadiul initial al eruptiei herpetice, astfel vindecarea se va face mai rapid si scad sansele aparitiei de recidive.
Studiile au aratat ca episoadele recurente de Herpes Simplex Virus 1 pot fi tratate cu LASER-ul si in stadiul silentios al bolii.
Aftele bucale
Aplicarea LASER-ului pe aftele bucale, mai ales in stadiul de debut, ajuta la reducerea durerii si poate preveni reaparitia lor in aceasi zona.
Mucozita orala
Mucozita orala este o afectiune specifica pacientilor ce sufera de cancer si primesc tratament anticanceros (medicamentos sau cu radiatii). S-a demonstrat ca utilizarea LASER-ulului este eficienta atat ca tratament, cat si ca metoda de prevenire a acestui tip de inflamatie la pacientii care primesc chimioterapie sau radioterapie.
Sinuzita
Biostimularea LASER aplicata la nivelul sinusurilor maxilare scade senzatia de presiune asociata cu aceasta afectiune si ajuta la drenajul sinusurilor.
Afectiunile articulatiei temporo-mandibulare (ATM)
Trismusul (deschidere limitata a gurii), artroza si durerile articulare sunt doar cateva dintre afectiunile ATM si pot fi extrem de neplacute pentru pacient. Mai mult decat atat, ele reprezinta un motiv pentru a evita cabinetul stomatologic. Insa acum, prin terapie cu LASER, durerile specifice vor fi mult diminuate si mobilitatea articulatiei va creste. Astfel, si vizitele la stomatolog vor fi mai placute, intrucat medicul va putea sa analizeze ocluzia sau sa ia amprente, fara ca aceste lucruri sa fie dureroase.
Paresteziile
Parestezia reprezinta senzatia de intepatura sau amorteala – senzatia ca anestezia nu trece, si poate aparea dupa o interventie chirurgicala (in special dupa extractia molarilor de minte, dar nu numai). In cele mai multe cazuri, aceasta senzatie de amorteala este tranzitorie si trece fara niciun tratament. In alte cazuri, insa, ea persista un timp indelungat.
Biostimularea LASER reuseste sa trateze aceasta afectiune prin aplicarea luminii pe traiectul nervului afectat, astfel incat parestezia sa dispara complet sau sa se amelioreze. Se recomanda ca acest tratament sa fie aplicat imediat dupa o interventie chirurgicala mai ampla sau la aparitia primelor simptome post-chirurgicale.
Nevralgia trigeminala
Simptomul principal al nevralgiei trigeminale este durerea cu caracterele ei specifice: durere intensa (asemanatoare unui curent electric), insotita de o senzatie de smulgere a tesuturilor regiunii interesate, si are inceput si sfarsit brusc. Aceasta durere poate aparea spontan sau poate fi accentuata de anumiti stimuli: aer rece, spalatul fetei, masticatia, fonatia, etc.
Simptomatologia acestui tip de nevralgie poate fi mult diminuata cu ajutorul LASER-ului.
Post-extractional
Aplicarea LASER-ului pe plaga post-extractionala si de-a lungul liniei de sutura scade sangerarea in prima faza. Ulterior contribuie la scaderea durerii post-extractionale, si in final sa promoveze vindecarea rapida prin cresterea circulatiei sangvine.
Implantologie
Aplicata dupa inserarea unui implant, biostimularea LASER ajuta la osteointegrarea mai rapida, implicit la reformarea osoasa si in acelasi timp, scade durerea post-interventionala.
Ortodontie
Unul din cele mai frecvente motive ale pacientilor pentru a refuza purtarea unui aparat dentar este durerea bine-cunoscuta ce apare dupa activarea aparatului. Din fericire, pacientii nostri beneficiaza de biostimulare LASER dupa fiecare activare a aparatului dentar, astfel durerile specifice acestui tratament se diminueaza. In acelasi timp, datorita efectului luminii LASER asupra ligamentelor parodontale, tratamentul ortodontic va fi mai scurt.
Endodontie
Pentru a scadea disconfortul specific tratamentelor de canal, aplicarea LASER-ului la nivelul radacinilor dentare dupa finalizarea obturatiei de canal este recomandata.
Parodontologie
Aplicat in parodontologie, ea este folosita pentru a accelera procesul de revascularizare a gingiilor si a parodontiului. In fazele initiale, LASER-ul scade fluxul sangvin catre zona supusa interventiei parodontale pentru a favoriza formarea cheagului de sange, dar apoi creste microcirculatia sangvina pentru a grabi procesul de vindecare.
Hipersensibilitate dentinara
Acest tip de sensibilitate apare in cazul dintilor cu retractii gingivale masive, cand radacina dentara este descoperita si in cazul dintilor cu distructii masive. Datorita biostimularii, pacientii nostri au mult mai putine dureri post-operative si necesita mai putine devitalizari dentare (tratamente de canal).
Tratament laser mucozite
Mucozita este o inflamatie dureroasa a membranelor mucoase din cavitatea orala care captusesc gura, gatul si tubul digestic.
Dupa tratamentul chimioterapiei sau radioterapiei pot aparea rani si ulcere in aceasra zona provocand plobleme de inghitire, senzatie de arsura la intregul nivel al cavitatii orale, dureri in gat, inflamatia mucoasei stomacului cu un grad ridicat de infectie.
Cel mai comun loc in care apare este cavitatea bucala, leziunile pot fi agravate si de aparitia unor infectii secundare sau leziuni traumatice, de aceea se recomanda consultul la medicul stomatolog inaintea tratamentului oncologic pentru evitarea complicatiilor cum sunt: dificultati in masticatie, respiratie, deshidratare.
Ulceratiile se pot forma oriunde in gura dar, cele mai frecvente sunt cele din interiorul obrajilor, limba si buze.
Metode de preventie si ameliorare a mucozitei si efectele acesteia
Se recomanda o igiena orala desavarsita cu evitarea produselor ce irita muscoasa orala si gingia
Periajul se va efectua cu o periuta moale-soft , de preferat cu pasta de dinti cu ingrediente naturale
Folosirea unei ape de gura pe baza de solutie salina ce poate avea un efect calmant
Folosirea dusului bucal si a gelurilor gingivale impreuna cu masajul gingiilor pentru ameriolarea durerilor
Tratamentul de electie al mucozitei este terapia laser de nivel scazut LLLT – aceasta reprezinta aplicarea unei lumini rosii de frecventa joasa pentru a reduce inflamatia, edemul si pt accelerarea vindecarii. Ea stimuleaza cresterea energiei celulelor sanatoasa pentru inceperea vindecarii si scaderea moleculelor daunatoare cunoscute sub denumirea de radicali liberi ce provoaca daune tesutului sanatos.
LLLT este administrat de profesionisti acreditati in tratamentul laser de 3-5 ori pe saptamana. Raza laser se administreaza atat in interiorul cat si in excteriorul cavitatii bucale, timp de 1min. In functie de numarul de zone ce trebuiesc tratate, acesta poate dura intre 10-15 min timp in care pacientul se poate relaxa pe scaun sau pe pat. Dupa 7 zile de tratament se poate observa o scadere de peste 60% a leziunilor cauzate de mucozita.
Tratamentul este nedureros si nu are efecte secundare adverse.
Nu necesita o pregatire speciala inainte sau dupa, pacientul isi poate continua obiceiurile normale fara nici un fel de restrictii.
Durata tratamentului se stabileste impreuna cu medicul stomatolog in functie de nevoile pacientului.
- Fără Turbină Stomatologică. Fără Durere. Fără Sângerare.
- Anestezie minimă în majoritatea cazurilor
- Confort ridicat. Recuperare rapidă
- Recomandat pacienților anxioși, femeilor însarcinate, copiilor, pacienților imunosupresați sau celor alergici la anestezic
- Previne contaminarea încrucișată și infecțiile datorită efectului bactericid
Voucher 100 Lei*
La toate interventiile LASER!
Beneficiile intervențiilor LASER:
- Minim-Invaziv, selectiv, curăță doar țesutul infectat;
- Fără turbină stomatologică. Fără bisturiu;
- Confort ridicat. Recuperare rapidă
- Anestezic puțin sau deloc
- Recomandat pacienților anxioși, femeilor însărcinate și copiilor
*voucher-ul este unic (nu se pot cumula doua sau mai multe vouchere) si valabil 30 de zile calendaristice de la momentul solicitatii in site;
*voucher-ul nu se cumuleaza cu ofertele în curs și este aplicabil (deductibil) doar pentru manoperele laser a caror valoare este mai mare de 500 lei.